いただきます!

Photo made by Abby
Well, hi there! Tot voiam să scriu postul ăsta, dar nu am mai reuşit. În primul rând, いただきます (itadakimasu) este o expresie pe care japonezii o folosesc înainte de fiecare masă. Se traduce prin "primesc aceasta masă". Am putea să mai dăm o traducere, aproximativa, şi anume "poftă bună", dar nu se foloseşte pentru a-i ura altcuiva poftă buna, este o formulă folosită individual.

În al doilea rând, despre ce vreau să scriu în acest post, am fost la Nobori acum cam o saptămână. Nobori este un restaurant cu specific japonez din Cluj. Aceasta ieşire a fost organizată de către profesoarele mele de japoneză, persoane care mie chiar îmi plac.

Am băut ceai verde şi am mâncat sushi şi tempura. Poate unii dintre voi ştiu deja că japonezii nu beau ceaiurile îndulcite, aşa că neîndulcit ne-a fost adus şi nouă. Nu a avut un gust rău, dar având în vedere că eu în general pun mult zahăr în ceai, dupa ce s-a răcit puţin nu am mai putut să îl beau.

Am învăţat să folosesc beţişoarele. Nu este chiar aşa de greu cum pare şi am putut chiar să iau beţişoarele de la restaurant. Exista mai multe feluri, cele care ne-au fost aduse nouă sunt beţişoare care se folosesc o singură dată în mod normal. Sunt prinse la un capăt şi trebuie rupte, dar cu grijă. Dacă folosiţi vreodată astfel de beţişoare, încercaţi să le rupeţi prinzând cât mai de la bază. 

Sushi-ul pe care l-am mâncat este sushi nigiri şi este foarte bun. Nici nu mă aşteptam la altceva şi chiar mai vreau să mănânc. Chiar sper să am ocazia să fac asta cât mai curând. Desigur, nu toată lumea a fost încântată de sushi, dar asta ţine de preferinţele fiecăruia. Totuşi cred că merită să gustaţi măcar, dacă aveţi ocazia.

Tempura este de doua feluri, din câte ştiu, fructe de mare sau legume. Noi am mâncat tempura de legume care a fost, de asemenea bună. Nu mi-a plăcut totuşi că a fost puţin cam uleioasă, dar în rest nu prea am ce să reproşez.

Am mai gustat şi ramen-ul, îşi comandase cineva şi nu m-am putut abţine să nu gust. Bănuiesc că nici nu mai este nevoie să menţionez că mi-a placut. Bucătăria japoneză este intr-adevăr o delicatesă.

De asemenea, dacă vizitaţi vreodată Clujul şi aveţi posibilitatea, treceţi şi pe la Nobori. Restaurantul mi-a plăcut mult, servirea a fost ireproşabilă şi partea care mi-a plăcut şi mai mult, în restaurant, dacă vreţi, puteţi privi cum este preparat sushi-ul.

Şi daca tot am zis de formula folosită la începutul mesei, e momentul să zic şi de formula folosită la terminarea acesteia. ごちそうさまでした (gochisousama-deshita) se traduce prin "aţi fost un fast" şi se adresează persoanei care a pregătit mâncarea, astfel mulţumindu-i pentru masă. Această formulă, ca şi prima, se foloseşte întotdeauna.

1 comment :

  1. adevarat ca ceai verde am baut doar indulcit :D ce am observat la el, chiar asa indulcit, la terminare unde isi lasa mai mult gustul incepe sa fie putin amarui. la fel ca si tine, nu pot sa-l beau pe tot.
    ramen cred ar fi ceva ce as manca mai des, dar as incerca si sushi sau tempura. de fapt, as manca tot ce mi s-ar oferi doar pentru a le gusta pe toate :)) ma faci sa vreau sa vizitez clujul.
    hugs&kisses! >:D< :*:*:*:*:*

    ReplyDelete